Skoči na glavno vsebino

Medkulturna izmenjava s Francijo in Slovaško

Projekt medkulturno sodelovanje s Francijo in Slovaško

V šolskem letu 2014/15 smo z dijaki, ki se učijo francoščino, zaključili projekt »Medkulturno sodelovanje s Francijo, Slovaško in Slovenijo«, ki je potekal že od lanskega leta.

 

V oktobru 2014 smo z našimi dijaki odšli na izmenjavo v pobrateno mesto La Ciotat, na obalo Sredozemskega morja. Francoski dijaki so nas obiskali že letos spomladi in preživeli nekaj dni v Kranju, skupaj z njimi pa so naši dijaki odšli tudi na gostovanje na Slovaško, kjer so vrstnikom predstavili večjezični spektakel »Marseille skozi stoletja«.

 

Tokrat so naši dijaki francoskim vrstnikom z Gimnazije Lumière predstavili našega največjega pesnika Franceta Prešerna v francoščini. Ogledali smo si tudi, kako poteka pouk na tamkajšnji gimnaziji ter si ogledali mesti La Ciotat in Marseille. Obiskali smo tudi popolnoma nov muzej MUCEM, v pristanišču mesta, ki na poseben način prikazuje sredozemsko civilizacijo. Muzej je bil zgrajen lansko leto, ko se je mesto ponašalo z nazivom Evropska prestolnica kulture. Dijaki so bili nad njim navdušeni.

 

Dijaki so stanovali pri družinah francoskih vrstnikov, kjer so imeli odlično priložnost za izmenjavo svojih izkušenj z vrstniki, spoznavali so njihov način življenja ter bogatili svoje znanje o zgodovini obeh narodov in izpopolnjevali svoje znanje francoščine.

 

Koordinatorica projekta: Marija Vreček Sajovic, mag.