JAKA PRIMOŽIČ, eden najperspektivnejših mladih slovenskih kolesarjev


Foto: osebni arhiv

 

Jaka Primožič je 18-letnik iz Spodnjih Bitenj, ki je v letu 2016 osvojil prvo mesto na kolesarski lestvici Pro cycling stats. To je lestvica, kjer so skupaj točkovane vse »pomembnejše« dirke po celem svetu. Na svetovnem prvenstvu v Dohi v Katarju pa je dosegel tudi 8. mesto na cestni dirki in 9. na vožnji na čas. Meni pa, da je njegov največji uspeh zmaga na mednarodni etapni dirki po Zgornji Avstriji.

 

Jaka je trenutno član Kolesarskega kluba Kranj in je član slovenske reprezentance. V prihodnosti si želi priti v profesionalno kolesarsko ekipo in v vrh svetovnega kolesarstva, se pa zaveda, da to uspe le najboljšim, ki so pripravljeni trdo delati tako na športnem področju kot v šoli.

 

Usklajevanje šole in športa gre Jaku kar v redu, ko je doma, je dopoldan lahko normalno v šoli, popoldan pa malo prej odide iz šole in se odpravi na trening. Pravi, da mu časa zmanjkuje le za učenje, saj ga čez vikende ali podaljšane vikende ni doma, ker je na tekmah ali pripravah, treningi pa trajajo nekje do 7. ure zvečer in tako poskuša »čim več odnesti od pouka«. Zelo veliko mu pomaga organizacija šole, saj so vsa gradiva na spletu, profesorji pa so pripravljeni tudi svoj prosti čas nameniti učencem za dodatne ure.

 

Zaveda se, da je sposoben in da ga do uspeha lahko pripelje le trdo delo.