MARCEL BEŠTER – evropsko priznan talent vodi oddelek gostinstva v Kempinski Palace Portorož*

 

Foto: Matia Ščukovt

 

Marcel je svoje gostinsko-poslovne izkušnje začel pridobivati že kot srednješolec. V počitniških mesecih je kot drugošolec delal v kuhinji, v strežbi ali kot natakar v nekaterih kranjskih gostilnah in restavracijah. Zelo pomembne izkušnje je pridobival tudi v strežbi v kavarni in restavraciji Brioni, ki je bila takrat članica mednarodnega združenja Jeunes Restaurateurs D'Europe.

Po zaključku ekonomske gimnazije se je vpisal na Fakulteto za turistične študije Portorož – Turistico. »Imel sem možnost, da se vpišem tudi na  Bled, vendar sem sanjal o "filmskem" študentskem življenju in "študirati na morju" je bila prava ideja za uresničitev mojih sanj,« priznava svoje takratno razmišljanje Marcel. 

 

Še pred vpisom na omenjeno fakulteto je že stopil v stik s hotelom Kempinski Palace Portorož, ki se je odprl eno leto prej. »Vzporedno s študijem sem želel že pridobivati delovne izkušnje. Povabljen sem bil na razgovor in kasneje tudi na "poizkusni" dan. Očitno sem nalogo dobro opravil, saj sem bil od tistega trenutka dalje, čeprav še kot študent, del stalne ekipe v hotelu Kempinski Palace Portorož,« se svojih začetkov v hotelu spominja Marcel. »Postavili so me v eno izmed restavracij, kjer sem skozi tri sezone počasi napredoval, saj imajo hoteli v strežbi poklic natakarja razdeljen na tri nivoje.«

 

A podjetnemu in delovnemu Marcelu to še ni bilo dovolj, saj je zaradi želje po dodatnih izkušnjah s prijatelji ustanovil društvo za organizacijo zabav in v dveh letih delovanja so organizirali kar precej dogodkov, nekaj tudi za Turistico. 

Leta 2012 je Marcel odšel v San Diego na študentsko izmenjavo,  kjer je preživel šest mesecev. Študiral je na San Diego State University in delal v US Grant (Luxury collection) hotelu. Po prihodu nazaj v Slovenijo se je vrnil v portoroški Kempinski Palace, vendar v malo drugačni vlogi, ukvarjal se je s  prodajo in marketingom. »Delal sem v oddelku skupin in dogodkov. V enem letu sem se povzpel na pozicijo vodje oddelka za skupine in dogodke (Groups & Events Manager), kjer sem ostal do septembra 2016. Takrat sem se zaradi želje po spremembi vrnil v oddelek gostinstva kot pomočnik vodje oddelka hrane in pijače,« raznolikost dela in pridobivanje izkušenj opisuje Marcel. Od marca 2017 je za oddelek hrane in pijače odgovoren Marcel. Pod njegovim vodstvom uspešno delujeta dve restavraciji, en bar, zajtrki, sobna strežba, bar na bazenu, slaščičarna in banketi.

V spominih na srednjo šolo priznava, da se je tako kot vsak srednješolec večkrat vprašal: »Kdaj in kje bom jaz to potreboval?« Danes ve! »Ko sem opravljal mednarodni certifikat o znanju vina WSET, sem spoznal, kako pomembno je znanje geografije. Če veš, kateri del sveta ima kakšno podnebje in kakšni so vplivi, je vse naprej zgolj logika. Pri ustanavljanju društva pa  mi je še kako prišlo prav znanje pridobljeno pri predmetu podjetništvo.»

 

»Vsakomur z veseljem in ponosom povem, da sem obiskoval ekonomsko gimnazijo. Spomini so pozitivni in prijetni in zelo sem vesel, da sem bil vaš dijak,« pove simpatični Marcel.

 

*Hotel Kempinski Palace Portorož je edini 5 zvezdični superior hotel v Sloveniji. Veriga Kempinski letos praznuje 120. obletnico in je najstarejša luksuzna hotelska veriga v Evropi. Trenutno ima pod upravljanjem 78 hotelov po celem svetu.

http://kongres-magazine.eu/2015/09/young-talents-marcel-bester/