4. RAZSTAVA NAŠIH DIJAKOV NA FINANČNEM URADU KRANJ

Dobro sodelovanje naše gimnazije s Finančno upravo Kranj smo že pred leti  nadgradili tudi z razstavo likovnih del. Na tokratni, že četrti, razstavi v prostorih  FU Kranj predstavljajo likovna dela naše dijakinje: Vesna Balanč, Nika Meško, Hana Ribič. Dijakinje slikajo v različnih slikarskih tehnikah. Nika in Vesna sta izbrali akril na platnu, Hana pa se že dalj časa ukvarja z računalniško grafiko, zato je tudi slika na razstavi nastala s pomočjo računalnika in bila kasneje natisnjena na platno.

 

Nika je bila pri tem hudomušno šaljiva. Bik pač ne more v hladilnik, situacija je precej absurdna in v takih nemogočih okoliščinah se včasih znajdemo tudi sami. Hana in Vesna pa sta izrazili stisko, s katero se prav v obdobju odraščanja mladi velikokrat srečajo.

 

Svoja dela so interpretirale tudi same. Tako Hana pravi, da je glavni motiv njene slike mlado dekle, obsedeno z idejo, da bi jo vsi sprejeli in ljubili. Iz obsesije, laži in pretvarjanja razvije svoj  “alter ego”, s katerim se predstavlja družbi. Obrabljena vrv simbolizira njeno izgubo nadzora nad lastno stvaritvijo, kar na koncu vodi k temu, da zavoljo prilagajanja družbi žrtvuje svojo prvotno osebnost.

 

Vesna pa je za svojo sliko zapisala, da predstavlja neobvladljive misli in občutke, ki meglijo um in zmedejo čustva, se hranijo s sovraštvom in rasejo v neznosen šum, ki na koncu v delu premaga žrtvine sposobnosti krotenja svojih čustev in misli.

 

Poleg omenjenih del na tej razstavi predstavljamo tudi dva od petih objektov, ki so nastali na likovni delavnici z akademskim slikarjem Klavdijem Tutto z naslovom Zapisi generacije. Celotna skulptura združuje misli današnje generacije in jih ohranila za prihodnje. Pri projektu so sodelovale: Katarina Avguštin, Vesna Balanč,  Tjaša Bitenc, Ema Blaznik, Nika Camlek, Kristina Čop, Katja Jekovec, Tereza Karničar, Ana Koželj, Sara Kralj, Nika Kristan, Nika Meško, Anej Dan Modrin, Zala Mohar Salkič, Špela Mubi, Tinkara Perne, Pia Nina Stružnik Štefe, Julija Šuligoj, Ela Štern, Urška Torkar, Marina Trojar Kular, Tinaja Tutta, Katarina Vučkovič, Daša Zupanec, Manja Žemva.

 

Otvoritve razstave so se udeležili: direktorica FU Kranj ga. Julijana Povše,  vodja oddelka za informiranje in register ga. Vlasta Srebotnjak, vodja sektorja za davke  ga. Natalija Lazar in ga. Olga Rešeta, višja finančna inšpektorica in mati dijakinje Hane Ribič. Našo šolo so zastopale profesorice, pomočnica ravnateljice Tanja Ahčin, Natalija Majes in Irena Koncut Marolt. Tako javnost kot mediji so bili navdušeni nad idejo povezovanja FU Kranj z okoljem.

 

Vse dijake in profesorje vabimo, da si razstavo ogledajo v prostorih Finančnega urada Kranj.

Ogled seznama objav