IZMENJAVA Z NIZOZEMSKIMI DIJAKI, od 8. do 11. maja 2017

 

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo v začetku maja gostili 32 nizozemskih dijakov srednje šole Van der Capellen iz mesta Zwolle. Gre za razred dijakov, ki ima 80 % pouka v angleščini, torej za dvojezični oddelek gimnazije, v katerem se dijaki pripravljajo na študij na različnih univerzah.

   

Ker je obisk sovpadal z dnevom Evrope, smo 9. maja 2017 na šoli pripravili različne delavnice v angleščini, na katerih so naši in nizozemski dijaki skupaj razmišljali in pisali na temo »Mladi v Evropi«. Soočali so se z vprašanji,  kako lahko mladi doprinesejo k še bolj učinkoviti in strpni Evropi, kako je s študijem v tujini, iskanjem službe, človekovimi pravicami in njihovim političnim udejstvovanjem, kako odgovorno potovati po Evropi …. Dijaki so dopoldan preživeli in delali v mešanih skupinah in na koncu pripravili plakat, ki je bil osnova za kasnejšo predstavitev delavnic. Dokazali so, da zelo odgovorno razmišljajo o vlogi mladih v evropski družbi, ki jo bodo kmalu lahko sooblikovali.

 

V času obiska v Sloveniji so nizozemski dijaki bivali pri slovenskih gostiteljskih družinah in se tako vsaj malo medsebojno spoznavali. V šoli so začutili utrip življenja na naši gimnaziji, ogledali pa so si tudi mesto Kranj, prestolnico in se zabavali na ekskurziji v Bohinju in Bledu, kjer so si privoščili tudi vožnjo s sankami na smučišču Straža. Z velikim navdušenjem so spoznavali naravne lepote naše dežele in znamenitosti obeh mest.

    

Na večer pred odhodom so družine dijakom pripravile obilo dobrot, ki so jih okušali med poslovilnim večerom in nekaj tudi odnesli s seboj na dolgo vrnitev z avtobusom.

 

Na povezavi si lahko ogledate kratek film.

 

Vrnitev obiska na Nizozemsko je predviden v oktobru 2017.

 

Mentorici izmenjave:

 

Marija Vreček Sajovic

Romana Čemažar