Uspešni dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj (GFP)

Na Gimnaziji Franceta Prešerna se lahko šolate v treh programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

Gimnazija Franceta Prešerna je v gorenjskem pa tudi širšem slovenskem, celo svetovnem, prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Njihove šolske klopi so obiskovali športniki, kot so: Peter Prevc, Jurij Tepeš, Žan Košir, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Maja Vtič, Domen Prevc, Primož Roglič, Peter John Stevens, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Anamarija Lampič, Mitja Mežnar, Juš Markač, Anže Semenič, Rok Šmejic ….

 

Tudi danes se na GFP šola ogromno mladih perspektivnih športnikov – Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Aljaž Osterc, Nika Križnar, Vid Vrhovnik, Jaka Primožič, Nik Čemažar …, ki že v najstniških letih dosegajo odlične športne uspehe.

 

Peter Prevc, Vesna Fabjan, Žan Košir

 

Peter Prevc, dobitnik velikega kristalnega globusa za sezono 2015/16, svetovni prvak v poletih, zmagovalec novoletne turneje in dobitnik medalj na olimpijskih igrah, če izpostavimo samo njegove najvidnejše uspehe, je GFP obiskoval med letoma 2007 in 2011. Prvič je bil na olimpijskih igrah, ko je obiskoval tretji letnik ekonomske gimnazije.

 

Žan Košir, nekdanji dijak, eden najboljših slovenskih deskarjev na snegu se je z olimpijade iz ruskega Sočija vrnil s srebrno in bronasto medaljo. Največji uspeh je dosegel v sezoni 2014/15, ko je osvojil prvo mesto v svetovnem pokalu.

 

Vesna Fabjan je začela teči na smučeh kot 8-letno dekle. Kot dijakinja se je vedno zavedala, da kljub temu, da si vrhunski športnik, je treba šolske obveznosti opravljati kar se da redno. Njen največji športni uspeh je osvojitev bronaste medalje na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Takrat je v hladni Rusiji zavela prava pomlad – Vesna.

 

Domna Prevca, dijaka splošne gimnazije GFP, je širša skakalna javnost spoznala v sezoni 2015/16, ko je odlično debitiral v svetovnem pokalu. Z bratom Petrom, nekdanjim dijakom GFP, pišeta zgodovino, saj sta prva brata z dvojno zmago v smučarskih skokih. V letošnji sezoni pa so njegovi uspehi enostavno izvrstni, saj je nanizal že štiri zmage v svetovnem pokalu.

 

Domen Prevc

 

Nekdanji dijak Peter John Stevens, svetovni podprvak v plavanju na 50 m prsno v kratkih bazenih, je po uspešno opravljeni gimnaziji in maturi odšel v Ameriko, kjer trenutno študira in trenira na Univerzi Tennessee.

 

Peter John Stevens

 

Primož Roglič, čudežni deček slovenskega športa, kot so ga poimenovali mediji, je bil v času šolanja na ekonomski gimnaziji eden najperspektivnejših mladincev v smučarskih skokih, na mladinskih svetovnih prvenstvih je osvojil zlato in srebrno ekipno medaljo. Leta 2012 se je njegova športna kariera zasukala h kolesarstvu in danes je Primož eden najboljših slovenskih kolesarjev, ki se je odlično odrezal tudi na zadnjih olimpijskih igrah v Braziliji.

 

Primož Roglič

 

Gimnazija Franceta Prešerna ima še prav posebej pomembno vlogo pri razvoju slovenskega skakalnega športa, saj izredno uspešno sodeluje z Državnim panožnim nordijskim centrom (DPNC), ki je temelj smučarske skakalne piramide. DPNC je program vsestranskega razvoja mladih smučarskih skakalcev, v katerem aktivno sodelujeta Smučarska zveza Slovenije – nordijske discipline in GFP.

 

Gimnazijo Franceta Prešerna obiskuje tudi veliko dijakov, ki so umetniško nadarjeni, od pevcev, glasbenikov, plesalcev, likovnih umetnikov. Dijaki se vzporedno šolajo, poleg gimnazije obiskujejo tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Na šoli pa so prav posebej ponosni na bogato razstavno dejavnost. V šolski galeriji pripravijo na leto več razstav svojih dijakov, nekatere od njih so pozneje na ogled tudi kot gostujoče razstave po knjižnicah, osnovnih šolah in v prostorih FURS-a. Pri pridobivanju umetniških izkušenj dijaki aktivno sodelujejo s priznanimi umetniki. Zadnji dve leti jim je pri izdelavi del predal mnogo znanja in izkušenj akademski slikar Klavdij Tutta. Pogosto pa v njihovi šolski galeriji razstavljajo tudi drugi umetniki. Slikarji Likovnega društva Kranj in svetovno priznani slovenski fotograf Arne Hodalič so prepoznali, kako pomembna je za dijake GFP razstavna dejavnost, zato so jim samo v zadnjih dveh letih donirali dve stalni razstavi.

Razstavna dejavnost

 

Prav tako tudi glasbeniki GFP vsakodnevno razveseljujejo poslušalce na različnih prireditvah, v zadnjih mesecih pa sta medijsko verjetno najprepoznavnejša Klara Jazbec in Matic Eržen zaradi sodelovanja v šovu Slovenija ima talent.

 

Pevka Klara Jazbec, dijakinja ekonomske gimnazije, nas je navdušila v šovu »Slovenije ima talent« s svojo avtorsko skladbo Milijon in ena, s katero se je predstavila v polfinalu in ki ima na Youtube že preko 630.000 ogledov.

 

Klara Jazbec (Foto: Miro Majcen)

 

Matic Eržen, dijak splošne gimnazije, je plesalec in koreograf. Čeprav je kot plesalec dosegel že vrsto odličnih rezultatov, ga je širša slovenska javnost spoznala predvsem kot člana skupine Anonymous, ki se je odlično odrezala na šovu »Slovenija ima talent«.

 

Matic Eržen s skupino Anonymous na tekmovanju »Slovenije ima talent« (Foto: Miro Majcen)

 

Uspešne in prepoznavne dijake GFP bi lahko še naštevali in to ne samo na športnem in umetniškem področju, ampak tudi podjetniškem. Naj omenimo samo to, da sta njihova nekdanja dijaka Vladimir Balukčić in Mihael Mirt zaslužna za to, da sta papirnata redovalnica in dnevnik v slovenskih šolah preteklost, saj sta razvila elektronski dnevnik in redovalnico (eAsistenta).

 

 

»Vabimo vas, da v informativnih dnevih v petek, 15. februarja 2019, ob 9. in 15. uri, in soboto, 16. februarja 2019, ob 9. uri obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna Kranj in se sami srečate z našimi dijaki in profesorji. Le tako boste spoznali naše delo in doživeli vzdušje vsakdana na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj.

 

 

 

 

 

Ogled seznama objav