Šolsko leto začeli s tednom obveznih izbirnih vsebin

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo novo šolsko leto začeli s pestrim tednom obveznih izbirnih vsebin.

 

Dijaki prvih letnikov so na spoznavnem taboru v Bohinju spoznavali svoje sošolce in razrednike. Ogledali so si Muzej Tomaža Godca in znamenitosti v Bohinjski Bistrici. O življenju Bohincev so veliko izvedeli v Planšarskem muzeju v Stari Fužini, ogledali pa so si tudi Ajdovski gradec. Druženje v Hostlu pod Voglom so popestrili s športnimi aktivnostmi, plavanjem, veslanjem, kolesarjenjem … Vzpostavljali pa so tudi že zametke osebnih in razrednih vizij. Tretji dan OIV pa so si ogledali Ljubljano, stalno razstavo v Narodni galeriji in v Jakopičevem sprehajališču razstavo ob stoletnici obstoja Narodne galerije.

 

Začetek novega šolskega leta so dijaki četrtih letnikov pričeli s težko pričakovano maturantsko ekskurzijo v Španijo. Tako kot vsako šolsko leto je Španija tudi letošnje četrtošolce navdušila, najbolj Barcelona s Sagrado Familio in seveda znamenitim stadionom Camp Nouom. V Dalijevem muzeju v Figuerasu so si ogledali dela neponovljivo genialnega umetnika Salvadorja Dalija. Izlet po Costa Bravi je vključeval tudi ogled botaničnega vrta, ogled srednjeveškega mesteca Tossa de Mar, kjer so si ogledali ostanke rimske vile, srednjeveško trdnjavo in kopanje na čudovitih plažah.

 

Tretješolci pa so se podali na tridnevno ekskurzijo v Pariz in Disneyland. Ogledali so si mnogo znamenitosti: Eifflov stolp, Slavolok zmage, Elizejske poljane, narodni muzej Louvre z znamenito sliko Mone Lize, mestno hišo, otok Île de la Cité s katedralo Notre Dame de Paris, latinsko četrt s Panteonom, znamenito shajališče umetnikov in boemov Montmartre, baziliko Sacré Coeur, se peljali z ladjico po Seni in še in še ...

 

Dijakom  tretjih letnikov je bil omogočen poleg ekskurzije v Pariz tudi ogled Dovžanove soteske in Ljubelja, kjer so se zavedali grozot 2. svetovne vojne ob ogledu podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen.

 

Tudi dijakom drugih letnikov je prvi šolski teden hitro minil, saj so se učili in uživali na naravoslovno-športnem taboru v Osilnici ob Kolpi, kjer so se seznanjali s kanuizmom, kajakaštvom, raftom, lokostrelstvom, športnim plezanjem, kolesarstvom, preživetjem v naravi, različnimi naravoslovnimi vsebinami … Dijakom drugega letnika je bil omogočen tudi ogled gradu Landskron v Avstriji in predstave z orli. Tam so si ogledali ptice ujede in sove, ki kljub življenju v ujetništvu razmeroma svobodno letajo po nebu. Vodič je dijakom predstavil življenjske navade teh ogroženih ptic.

 

Seveda smo bili v prvem šolskem tednu v okviru izbirnih vsebin aktivni tudi v športu, ogledali pa smo si tudi dobro gledališko predstavo. Na športnem dnevu so se dijaki na posestvu Brdo učili osnov igranja golfa, v Predosljah pa so si ogledali dramatizacijo prvega slovenskega romana Deseti brat, ki jo je pripravilo KUD Predoslje v avtentičnem okolju župnijskega posestva. Nekaj dijakov četrtega letnika pa je uživalo v ogledu Muzeja iluzij v Ljubljani, saj so v muzeju doživeli marsikatero zmotno zaznavo ob različnih optičnih prevarah in ostalih iluzijah.

 

Tako kot se šolsko leto na naši šoli začne pestro tudi celotno leto našim dijakom nudimo mnoge obšolske dejavnosti, na katerih nadgrajujejo v šoli pridobljeno znanje. Na GFP želimo v prvih dneh novega šolskega leta prvošolcem čim bolj olajšati prehod iz osnovne v srednjo šolo, dijakom višjih letnikov pa, da začnejo novo šolsko leto s čim več navdušenja, prav vsem pa veliko uspeha v novem šolskem letu. 

Ogled seznama objav