PRAZNOVANJE 50. OBLETNICE MATURE SREDNJE EKONOMSKE ŠOLE KRANJ

V petek, 25. maja 2018, se je na naši šoli odvijal zanimiv dogodek. Generacija dijakov 1968 Srednje ekonomske šole  Kranj je pri nas praznovala 50. obletnico mature. Praznovanje lepe obletnice so predlagali dijaki Srednje ekonomske šole Kranj, ki so želeli izkušnje in modrost svoje generacije združiti z mladostno energijo naših dijakov.

 

Obletnice se je udeležilo 24 nekdanjih dijakov in 4 profesorji: profesorica Ana Marinšek, profesorica Vera Žnidaršič, profesor Milan Ahačič in profesor Anton Podpečan. Prireditve se je udeležila tudi ga. Marija Simčič, ki je najbolj zaslužna za izgradnjo stavbe, v kateri je danes Gimnazija Franceta Prešerna. Ob neformalnem klepetu so obujali svoje spomine, ki so bili nostalgično in šaljivo obarvani. Dijaki so obvezno morali nositi črne halje, kar pa sploh ni bilo slabo, ker so se zakrile socialne razlike. Profesorji so sloveli po svoji strogosti, a so bili pravični in so ogromno naučili. Pouk je potekal v starem delu Kranja, v mrzli šoli, kjer ni bilo nobenega centralnega ogrevanja in je bilo potrebno kuriti v vsaki učilnici posebej. Danes večina razmišlja, kaj vse nima in premalo cenimo stvari, ki so bile pred 50 leti luksuz.

 

Najprej je vse goste pozdravila ravnateljica ga. Mirjam Bizjak. Govore je zaključila ga. Mira Grm, pobudnica srečanja in gonilna sila v razredu, ki je poskrbela, da so se nekdanji dijaki srečevali vsakih 5 let in skupaj preživeli marsikateri lep trenutek.

 

Naši dijaki so pod vodstvom profesorice Irene Rahotine pripravili zanimiv kulturni program. Dijakinja Brina Sitar iz 2. A je zapela zimzeleno melodijo Med iskrenimi ljudmi, dijakinje 1. A in 1. B so nam interpretirale Prešernovo Zdravljico v šestih jezikih (slovenščini, angleščini, francoščini, nemščini, ruščini in španščini), dijakinja Iza Petek iz 1. A pa nam je na klavir zaigrala prelepo balado Love story. Program je nadaljevala Ana Skumvač z živahno pesmijo Simply the best avtorice Tine Turner, ki je imela simboličen pomen za naše jubilante. Z veseljem smo prisluhnili ansamblu 1. A, ki nam je zaigral pesem Rolling in the deep. Skratka, mladostne energije ni manjkalo. Razmišljanje o generacijah pa sta strnili dijakinji Eva Štern iz 1. A in Tamara Žibrek iz 4. D, ki sta prebrali svoje razmišljanje o tej temi. Program sta zaključili Ana in Brina s prelepo pesmijo Ne čakaj na maj, ki ima za profesorja Ahačiča prav poseben pomen, saj je svoje dijake v razredu večkrat opominjal, da morajo delati čez celo leto in naj ne čakajo na maj. Za zaključek nam je profesor Ahačič prikazal pouk »stare šole«. To je bil čas za obujanje spominov. Naši dijaki in vsi prisotni pa smo z veseljem prisluhnili, kako je bilo včasih pri pouku.

 

Goste smo na koncu popeljali po naši prelepi šoli in jim pokazali, kaj vse se danes dogaja pri nas. Ponosni smo bili lahko na številne izdelke naših dijakov in priznanja, ki jih dosegajo za svoje šolske in obšolske dejavnosti.

Ogled seznama objav