Poučne in pestre obvezne izbirne vsebine

V torek, 16. aprila, so dijaki 1., 2., in 3. letnikov preživeli pester in poučen dan v okviru obveznih izbirnih vsebin. Dijaki prvih letnikov so si lahko ogledali Benetkein otok Murano, kjer so v delavnici videli, kako izdelujejo muransko steklo. Nekateri dijaki pa so se odločili za našo prelepo Primorsko, za ekskurzijo, ki je bila geografsko obarvana. Raziskovali so značilnosti sladkovodnih jezer v Fiesi, nato pa po obalni poti peš krenili proti Piranu, med potjo so spoznavali geološke značilnosti obale. Druge je navdušila biološko in tudi ekološko obarvana ekskurzija. Dijaki so se sprehodili po Strunjanskih solinah ter občudovali floro in favno Škocjanskega zatoka.

 

Drugošolci pa so bili navdušeni nad vedno zanimivim Dunajem, glavnim mestom Habsburškega cesarstva, kateremu je pripadala tudi Slovenija. Dijaki 2. letnikov so lahko odšli tudi na ekskurzijo v Celje ali pa Velenje. Dijaki, ki so odšli v Celje, so si ogledali Stari grad in zanimivo Celeio, mesto pod mestom. Dijaki, ki jih bolj zanima ekološka-energijska problematika, so v Velenju obiskali Muzej premogovništva, spoznali značilnosti Šaleške doline in se seznanili s posledicami premogovništva ter z reševanjem okoljskih težav, ki jih je povzročilo izkoriščanje lignita.

 

Dijaki tretjih letnikov so znanje iskali v naši prestolnici. Tretji letniki ekonomske gimnazije so si ogledali Muzej novejše zgodovine, dijaki splošne gimnazije pa Slovenski etnografski muzej. Nekateri dijaki 3. letnika splošne gimnazije so se odločili, da bodo obiskali Center za psihodiagnostična sredstva. Psihologinja jim je predstavila zgodovino in poslanstvo Centra, jih  popeljala čez postopek standardizacije psiholoških testov, dijaki pa so dobili priložnost izpolniti psihološki test, ki ga na Centru trenutno razvijajo, in bo namenjen raziskovanju odvisnosti od interneta.

 

Dijaki so preživeli pester in poučen dan, saj so ekskurzije znanje, pridobljeno v šolskih klopeh, samo še nadgradile.

Ogled seznama objav