PONOSNI NA NAŠE SEDANJE IN NEKDANJE DIJAKE NA ZOI V PJONGČANGU

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo zelo ponosni na svoje sedanje in nekdanje dijake, ki so zastopali slovenske barve na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

 

Najmlajša v slovenski reprezentanci tretješolka Nika Križnar je samozavestno že na treningih napovedovala odlično formo. In ni razočarala, saj je dosegla vrhunsko 7. mesto in bila najboljša Slovenka. Nika je tudi prva Slovenka, ki je postala mladinska svetovna prvakinja v smučarskih skokih.

 

Prav tako je odlično 7. mesto v smučarskem teku v šprintu v klasični tehniki dosegla nekdanja dijakinja  Anamarija Lampič, ki je v dvojici z Alenko Čebašek dosegla najboljšo slovensko uvrstitev 6. mesto  in tekla v ženski štafeti, ki je osvojila odlično 8. mesto. V ekipi je svojo nalogo dobro opravila tudi nosilka bronaste medalje iz Sočija, letošnja zastavonoša in nekdanja dijakinja Prešernove gimnazije, smučarska tekačica Vesna Fabjan.

 

Med nordijskimi kombinatorci je javnost in GFP največ pričakovala od komaj 18-letnega Vida Vrhovnika. Vid je svojo vrhunsko formo napovedal že pred tedni, ko je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka. Tudi drugi slovenski predstavnik v tem športu Marjan Jelenko je pred leti zaključil šolanje v športnem oddelku ekonomske gimnazije na GFP.

 

Na tekmah smučarjev skakalcev sta tekmovala naša nekdanja dijaka Peter Prevc in Anže Semenič, ki sta obiskovala športni oddelek ekonomske gimnazije in bila vključena v DPNC. Ponosni smo na Petrov uspeh med deseterico in ekipno 6. mesto.

 

Slovenske barve sta v smučanju zastopala  Miha Hrobat,  mladinski svetovni prvak v superveleslalomu,  …, in Štefan Hadalin, mladinski svetovni prvak v kombinaciji … Štefan Hadalin in Miha Hrobat sta bila na Gimnaziji Franceta Prešerna sošolca. Štef, kot ga kličejo prijatelji in GFP-jevci, je na olimpijski tekmi v kombinacij dosegel z 8. mestom najboljšo slovensko uvrstitev v tej disciplini.

 

Na nastop deskarja Žana Koširja, nekdanjega dijaka GFP, ki nas je v preteklosti že razveseljeval z olimpijskimi medaljami, smo morali na letošnjih ZOI čakati najdlje. Njegov bron je po naporni poti od prejšnje olimpijade, ki je bila polna zdravstvenih težav, vreden zlata.

 

Pozabiti pa ne smemo omeniti tudi nekdanje dijakinje ekonomske gimnazije Barbare Jezeršek, ki jo je, kot sama pravi, življenje odpeljalo na drugo stran sveta in je na tokratnih ZOI nastopala za Avstralijo, in nekdanjega biatlonca, sedanjega ultramaratonca, Miho Podgornika, ki je v Pjongčang odšel v ekipi trenerjev zmagovitega Jakova Faka. Na biatlonskih tekmah ga je bilo opaziti, ko je ob progi pozorno spremljal nastope naših tekmovalcev. Do Slovenije pa so segle tudi njegove motivacijske besede, ki jih je v zadnjem krogu tekme namenil Jakovu Faku in z njim odtekel nekaj zadnjih metrov.

 

Biti predstavnik Slovenije na zimskih olimpijskih igrah je velika čast in hkrati odgovornost. Biti GFP-jevec pa je na poti do uspeha pomembna odločitev za mlade športnike, ki so odločajo za svoje srednješolsko izobraževanje.

Ogled seznama objav