Pester izbor obveznih izbirnih vsebin

V petek, 13. aprila, so dijaki 1., 2., in 3. letnikov preživeli pester in poučen dan v okviru obveznih izbirnih vsebin. Dijaki prvih letnikov so si lahko ogledali Benetke ali pa se odločili za našo Primorsko. Nekateri dijaki so se odločili za ekskurzijo, ki je bila geografsko obarvana. Raziskovali so značilnosti sladkovodnih jezer v Fiesi. Nato so po obalni poti peš krenili proti Piranu, med potjo pa spoznavali geološke značilnosti obale. Ogledali so si tudi vedno prelepo mestece Piran in spoznali njegove glavne kulturne znamenitosti. Dijaki, ki jih bolj zanima biologija in ekologija, pa so si ogledali Krajinski park Strunjan s solinami in Škocjanski zatok, kjer so uživali v opazovanju ptic.

 

Drugošolci pa so bili navdušeni nad vedno zanimivim Dunajem, glavnim mestom Habsburškega cesarstva, kateremu je pripadala tudi Slovenija. Dijaki 2. letnikov so lahko odšli tudi na ekskurzijo v Celje ali pa Velenje. Dijaki, ki so odšli v Celje, so znanje pridobivali v Celjskem pokrajinskem muzeju in si ogledali Stari grad, kjer so jim starodavni zidovi prišepetavali eno najlepših srednjeveških ljubezenskih zgodb med Veroniko Deseniško in Friderikom Celjskim. Dijaki, ki jih bolj zanima ekološka-energijska problematika, pa so v Velenju obiskali Muzej premogovništva, spoznali značilnosti Šaleške doline in se seznanili s posledicami premogovništva ter z reševanjem okoljskih težav, ki jih je povzročilo izkoriščanje lignita.

 

Dijaki tretjih letnikov so znanje iskali v naši prestolnici. Tretji letniki ekonomske gimnazije so si ogledali Muzej novejše zgodovine in se seznanili z obdobjem nacionalne zgodovine v 20. stoletju, dijaki splošne gimnazije pa Slovenski etnografski muzej, kjer so jim avtentične muzealije »spregovorile« o načinu življenja, dela in ustvarjalnosti na Slovenskem v 19. stoletju.

 

Dijaki so preživeli pester in poučno bogat dan, saj so ekskurzije znanje, pridobljeno v šolskih klopeh, samo še nadgradile.

Ogled seznama objav