Pester in poučen teden izbirnih vsebin

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo novo šolsko leto začeli s pestrim tednom obveznih izbirnih vsebin.

 

Dijaki prvih letnikov so na spoznavnem taboru v Bohinju spoznavali svoje sošolce in razrednike. Ogledali so si Muzej Tomaža Godca in znamenitosti v Bohinjski Bistrici. O življenju Bohincev so veliko izvedeli v Planšarskem muzeju v Stari Fužini, ogledali pa so si tudi Ajdovski gradec. Druženje v Hostlu pod Voglom so popestrili s športnimi aktivnostmi, plavanjem, veslanjem, kolesarjenjem … Vzpostavljali so tudi že zametke osebnih in razrednih vizij. Tretji dan izbirnih vsebin pa so si ogledali Ljubljano, stalno razstavo v Narodni galeriji in razstavo v Jakopičevem sprehajališču.  

 

Začetek novega šolskega leta so dijaki četrtih letnikov pričeli s težko pričakovano maturantsko ekskurzijo v Španijo. Tako kot vsako šolsko leto je Španija tudi letošnje četrtošolce navdušila, najbolj Barcelona s Sagrado Familio in seveda znamenitim stadionom Camp Nouom. V Dalijevem muzeju v Figuerasu so si ogledali dela neponovljivo genialnega umetnika Salvadorja Dalija. Izlet po Costa Bravi je vključeval tudi ogled botaničnega vrta, ogled srednjeveškega mesteca Tossa de Mar, kjer so si ogledali ostanke rimske vile, srednjeveško trdnjavo in kopanje na čudovitih plažah.

 

Tretješolci pa so se podali na tridnevno ekskurzijo v Pariz in Disneyland. Ogledali so si mnogo znamenitosti: Eifflov stolp, Slavolok zmage, Elizejske poljane, narodni muzej Louvre z znamenito sliko Mone Lize, mestno hišo, otok Île de la Cité s katedralo Notre Dame de Paris, latinsko četrt s Panteonom, znamenito shajališče umetnikov in boemov Montmartre, baziliko Sacré Coeur, se peljali z ladjico po Seni in še in še ...

 

 Tudi dijakom drugih letnikov je prvi šolski teden hitro minil, saj so se učili in uživali na naravoslovno-športnem taboru v Osilnici ob Kolpi, kjer so se seznanjali s kanuizmom, kajakaštvom, raftom, lokostrelstvom, športnim plezanjem, kolesarstvom, preživetjem v naravi, različnimi naravoslovnimi vsebinami …

 

Dijakom je bilo ponujeno še mnogo dejavnosti. Nekateri so se odločili za humanitarne aktivnosti. Z zanimanjem so prisluhnili humanitarkama, nekdanji dijakinji Karolini Mrak, naši prvi zlati MEPI-jevki, in pravnici Jani Dular. Karolina je kot prostovoljka med počitnicami delala v okviru projekta POTA v dekliškem internatu v Mozambiku, dijaki pa so ji že lansko šolsko leto pomagali zbrati čim več šolskih potrebščin in didaktičnih igrač za dekleta.

Svoje humanitarno delo je predstavila tudi Jana Dular, ki živi in dela v vzhodni Afriki že enajst let. V Malaviju je ustanovila humanitarno organizacijo ELA v pomoč otrokom s posebnimi potrebami, mladini in ženskam. Sredi revne vasi je zgradila izobraževalni center, v katerem vsakodnevno vodi različne izobraževalne delavnice za 250 otrok.

 

Dijaki so lahko spoznavali celo osnove igralskih veščin. Igralci Gledališča Ane Monro so namreč skupaj z našimi dijaki iskali Pot v Tadam, pot, ki jo iščemo vsi, pot v lepši in boljši nov dan. Sprva so dijaki imeli gledališke delavnice, potem pa so jim igralci uličnega gledališča na šolskem igrišču uprizorili razburljivo popotniško avanturo. Odšli so na dolgo in nevarno popotovanje, popotovanje, ki jih je vodilo do obljubljenega kraja, zaklada, do nepričakovane ljubezni, do svoje notranjosti … Nekateri so že našli svoj Tadam, nekateri ga še bodo, samo vztrajati je treba in premagovati ovire.

 

Seveda tudi brez športa ni šlo. Na športnem dnevu so se dijaki na posestvu Brdo učili osnov igranja golfa, nekateri pa so se odločili za orientacijski pohod. Dejavnosti v okviru OIV je bilo v teh dneh veliko. No, da se nam dijaki na njih ne bi izgubili, je zelo pomembno, da se v življenju znajo dobro orientirati. Tako so se nekateri dijaki višjih letnikov podali na orientacijski pohod. Ker je v slogi moč, so lepo sodelovali. Skupinice po šest ali sedem dijakov so se uspešno prebijale mimo pasti Kranja, Kokrice in Udenboršta. Lahko vam zaupamo, nihče se ni izgubil, vsi so na cilju – na Gimnaziji Franceta Prešerna.

 

Tako kot se šolsko leto na naši šoli začne pestro tudi celotno leto našim dijakom nudimo mnoge obšolske dejavnosti, na katerih nadgrajujejo v šoli pridobljeno znanje. Na GFP želimo v prvih dneh novega šolskega leta prvošolcem čim bolj olajšati prehod iz osnovne v srednjo šolo, dijakom višjih letnikov pa, da začnejo novo šolsko leto s čim več navdušenja in vedoželjnosti, prav vsem pa veliko uspeha v novem šolskem letu. 

Ogled seznama objav