5. RAZSTAVA NAŠIH DIJAKOV NA FINANČNEM URADU KRANJ

V četrtek, 15. 11. 2018, smo v prostorih Finančnega urada Kranj odprli že 5. razstavo naših dijakov. Naša šola in Finančni urad Kranj sodelujeta že od leta 2012. Dobro sodelovanje smo že naslednje leto nadgradili z razstavo likovnih del naših dijakov v prostorih FU Kranj in jo v skladu s tradicijo nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Na tokratni razstavi predstavljamo likovna dela dijakov Antona Askatova in Gregorja Travna in Ajde Oražem. Njihova dela so nastala v lanskem šolskem letu pri pouku likovne umetnosti. Dijakinje iz 1. b , Aleksandra Kostadinova, Lina Košir, Manca Rebolj in Ana Zvreršen Sever, pa so naredile zanimiv kubističen obraz. Likovna dela so nastajala pod mentorstvom prof. Irene Koncut Marolt.

 

Spoznavanje moderne likovne umetnosti je za dijake svojevrsten izziv. Po eni strani jo doživljajo kot zahtevno, saj mnogokrat s svojim odmikom od verizma predstavlja še posebej trd oreh, po drugi strani pa so do nje nemalokrat tudi precej kritični. Vselej pa zahteva dojemanje modernega likovnega ustvarjanja veliko napora pri razumevanju pomena likovnih del, k čemur lahko pripomore tudi lastna ustvarjalna izkušnja. Zato smo se na Gimnaziji Franceta Prešerna odločili, da bomo dijakom moderno in sodobno umetnost približali prav prek njihovega lastnega ustvarjanja. Teoretična spoznanja o kubizmu in nadrealizmu so tako v nekaj šolskih urah skušali nadgraditi s svojim pogledom na obe omenjeni likovni smeri.

 

Na razstavi so predstavljena dela, ki posnemajo kubistični način slikanja. Slike so nastale v tehniki pastela, likovni objekt pa v tempera tehniki na karton. Dijaki so se poskušali barvno in oblikovno približati nemirnemu svetu kubističnih ustvarjalcev in njihovemu pogledu na realnost.

 

Otvoritve razstave so se udeležili direktorica FU Kranj ga. Julijana Povše in ga. Marja Štromajer, vodja službe za splošne zadeve na FU Kranj. Ga. direktorica je posebej izpostavila, da jo veseli, da mladi s svojim deli v prostore FU prinašajo mir in umirjenost, ki zavezancem pomaga, da lažje počakajo in opravijo svoje obveznosti.


Gimnazijo GFP so zastopali ga. ravnateljica Mirjam Bizjak, prof. Natalija Majes, prof. Irena Koncut Marolt in naši dijaki: Anton Askatov in Gregor Traven iz 2. b ter  Aleksandra Kostadinova in Lina Košir iz 1. b. Svoje izkušnje ob nastajanju izdelkov so opisali novinarki Gorenjskega Glasa, ga. Maši Likosar, in odgovorni urednici Gorenjske GTV ga. Maji Zagoričnik.


Vse dijake in profesorje vabimo, da si razstavo ogledajo v prostorih Finančnega urada Kranj.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=XuGEaP-Du9Q

Ogled seznama objav